Boek over biophilic design

Biophilic Design – Meer verbinding met de natuur in je huis!

August 2, 2022

Biophilic Design Historie:

Biophilic Design, wat is dat eigenlijk? Laten we beginnen met biofilie, de liefde voor alles wat leeft. Dit concept staat eigenlijk aan de basis van ons bestaan en kun je terugleiden naar Aristoteles. Ondanks dat ik me o.a. door mijn opleiding bij de NIA academie recent nog in kunstgeschiedenis heb verdiept heb ik besloten om voor mijn onderzoek iets minder ver terug te gaan. Namelijk naar 1984 het jaar waarin de Amerikaanse bioloog Edward O. Wilson[1] zijn boek ‘Biophilia’ heeft uitgegeven. In het boek beschrijft hij de biofilie-hypothese, het idee dat mensen een aangeboren behoefte hebben om in osmose met de natuur te leven.

Biophilic Design Nu:

De behoefte en noodzaak om in verbinding en harmonie met de natuur te leven is op de dag vandaag actueler dan ooit. Steeds meer mensen beseffen zich dat er disruptieve veranderingen nodig zijn om onze aarde leefbaar te houden. Maar volgens de biofilie-hypothese is de verbinding met de natuur niet alleen belangrijk voor het behoud van de natuur maar vooral ook voor ons eigen welzijn. De meeste van ons worden blij als we in de natuur zijn. Tijdens een boswandeling, uitwaaien op het strand, zwemmen in de zee of in je tuin werken ben je continu in contact met de natuur om je heen. Je voelt de zon of de regen op je huid, je ruikt de zee of het gras en je hoort de vogels of de golven. Onderzoek laat zien dat in contact staan met de natuur ons vrolijker, productiever en gezonder maakt[2].

Wetenschappelijk bewijs voor positieve effecten Biophilic Design

Wetenschappers hebben ook onderzocht dat deze positieve effecten niet alleen gemeten worden als wij in de natuur zijn maar ook als we naar de natuur kijken of in een omgeving met natuurlijke materialen en elementen zijn. Deze inzichten liggen dan ook aan de basis van interieurarchitectuur gebaseerd op biofilie en Biophilic Design. Stephen Kellert, een van de Biophilic Design pioniers, heeft een raamwerk ontwikkelt waarin hij drie categorieën definieert die de ervaring van de natuur in de gebouwde omgeving beschrijven[3]. Hij maakt onderscheid tussen de volgende drie ervaringen:

  • Directe ervaring van de natuur: direct contact met de natuur b.v. door het toepassen van planten, natuurlijk licht, water of lucht beweging in een interieur;
  • Indirecte ervaring van de natuur: het gebruik van natuurlijk materialen en vormen maar ook natuurlijke analogieën en bio mimicry zijn hier van belang;
  • Ervaring van ruimte en plaats: deze categorie omvat o.a. het gebruiken van verre zichtlijnen maar ook het creëren van plekken om zich te kunnen terug trekken in een ruimte.

Inmiddels zijn er 14 Biophilic Design Pattters uitgewerkt[4] die een handleiding kunnen vormen voor het creëren van meer verbinding met de natuur in de gebouwde omgeving. Bestaande toepassingen zijn vooral in de utiliteitsbouw te vinden, b.v. scholen en ziekenhuizen. Redelijk nieuw, iig in Nederland, is het bewust toepassen van deze kennis voor het inrichten van onze woonruimtes. In andere landen, zoals de UK gebeurt dit wel al wat meer en is er ook wat meer literatuur over te vinden. Een absolute aanrader is dan ook het prachtige boek: ‘Biophilia: you + nature + home’ van Sally Coulthard[5].

Biophilic Design als focus voor Silja Design

Toen ik Biophilic Design ontdekte en erachter kwam dat het in Nederland nog redelijk onbekend is wist ik dat ik mijn niche voor Silja Design had gevonden. Hierin kan ik mijn passie voor duurzaamheid combineren met mijn passie voor interieur ontwerp en daarnaast ook nog een beetje onderzoek doen. Naast het toepassen van de principes in mijn eigen ontwerp opdrachten is het mijn missie om een bijdrage te leveren aan het bekender maken van Biophilic Design als concept. Gezien de voordelen voor onze gezondheid en de huidige klimaat problematiek is het hoogste tijd dat iedereen weer meer verbinding voelt met de natuur.

Het ontzettend leuke en spannende van het toepassen van Biophilic Design in je interieur is dat je een multisensorische ervaring kunt creëren waarbij je zintuigen op veel verschillende manieren geprikkeld worden. In mijn interieur ontwerpen maak ik dan ook niet alleen een “traditioneel” kleurplan en een meubelplan maar kijk ik ook welke rol geluid, natuurlijke ventilatie, daglicht, temperatuur, materiaalgebruik, dagritme, seizoenen en hergebruik kunnen spelen.

Wordt je hier enthousiast van en wil je meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Nu ben ik benieuwd hoe zorg jij voor verbinding met de natuur in je interieur?

Laat het me weten in de comments!

 

[1] Wilson, E. O. (1984). Biophilia. Cambridge, MA: Harvard University Press.

[2] Browning, W.D., Ryan, C., Clancy, J. (2014). 14 Patterns of Biophilic Design, Improving Health & Well-Being in the Built Environment. New York: Terrapin Bright Green

[3] Kellert, S. and Calabrese, E. (2015). The Practice of Biophilic Design. 

[4] Browning, W.D., Ryan, C.O., Clancy, J.O. (2014). 14 Patterns of Biophilic Design. New York: Terrapin Bright Green llc.

[5] Coulthard, S. (2020). Biophilia: You + Nature + Home (Hardback). Octopus Publishing Group

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.